Friday, November 6, 2009

Staying Healthy

Orang sibuk exam,aku sempat lg nk post entri..hehe,ape bole buat,demi ilmu,insyAllah aku sanggup..mgkin sahabat2 dah pernah bce bku "Healing with the Medicine of the Prophet"..karangan Imam Ibn Qayyim Al-Jauziyah..

Aku tertarik dgn 1tjuk tentang staying healthy(nak sentiasa sihat):

1.Al-Bukahri narrated that in his Sahih that the Messenger of Allah said:

"نعمتان مغبون فيهما كثير من الناس:الصحة والفراغ"

"Two bounties regarding which many people cheat themselves,health and free time"
Bile fikir tentng nikmat yg selalu kita ade,tp selalu sia2kan..rase menyesal pun ada..

2.Nabi xmakan 1jenis makanan sahaja

Ikut kajian diet yg seimbang,kita jg digalakkan mkn dr pelbagai jenis..cthye:protien,karbohidrat,zat besi,vitamin,kalsium dsb..

Begitu jg nabi,makan bkn skdr buah2an,tp daging,roti,kurma..sume2 combination yg sgt diperlukan oleh badan..

3.Nabi akan duduk ketika makan

The Prophet said:

"لا آكل متكئا "وقال "إنما أجلس كما يجلس العبد،وآكل كمل يأكل العبد"

"I do not eat while leaning on my side,"He also said,"I only sit like the slave sits and eat like the slave eats"

Jadi,the moral is jgn la mkn bersandar,macam org pemalas..sbb proses penghadaman xdpt berjalan dgn lancar,ikut cara nabi duduk utk makan..

4.Nabi makan dengan menggunakan 3jari

Kalau ikut skg,nak makan nasi gne 3jari,alamat berhari2 makanan2 xhabis..kot ye pun habis,confirm korang lapar balik..hehe

So,pandai2la,makanan yg bole gne 3jari try2 la ikut..sunnah yg xdtuntut,tp buat ikhlas ikut sunnah2 dapat pahala..

5.Nabi amalkan duduk ketika minum

Ada percanggahan ulama' tentang hadith ni,mksudnya utk2 waktu2 terdesak nabi ada minum berdiri..

Namun,secara overallnye,nabi duduk utk minum..krn ape?tentulah jg ksihatan,digestion xproper kalau minum berdiri,perut yg nk terima pun nak xnk terima..

5.Minum dengan 3tegukan

Ni memang selalu kita lupa,kalau dah dahaga,confirm berteguk2..maksud 3tegukan ialah jgn bernafas dlm air..minum skali,nafas skjap..minum lg and bwt cara tu sampai 3kali..bole je nk berteguk2,tp berpada2..

Bila minum tanpa nafas,oksigen dlm badan2 jd kelam-kabut,last2 tersedak..ok lg,jgn smpai tersedak xde nyawa..(nauzubillah)

6.Nabi minum minuman yg manis dan sejuk

Cthnya madu yg dicampur dgn air sejuk..maksudnya air yg dibiarkan semalaman..kalau ais,jgn amalkan selalu..badan2 nk gune lama..

*so..we realized that,the best guidance is from our Prophet..many benefits we can get,so amalkanlah..

-saya membuka medan perbincangan bersama pembaca,andai ada persoalan atau pembetulan dipersilakan,al-maklum bkn doktor manusia :)-

2 comments:

Mohd Shahabudin Md Yatim said...

bagus sungguh entry kali ni... n kalau boleh, slalukan bagi entry macam ni, sebab orang macam ana yang tak pandai bab2 ni nak tau gak.. yolah.. sunnah mmg sunnah namun.. kita dah ada orang islam yang punyai kepandaian dan kepakaran dalam bidang sains.. so, gunakan kepakaran untuk islam....

tapi sains just fakta... tak selalu tetap...so, tak sesuai untuk TEKANKAN dalam berdakwah , right?

fiqhullughah said...

to shahabuddin:

Islam2 syumul,merangkumi sume aspek hidup..dlm ciri2 akidah ini,ade konsep wasatiyah..iaitu bersederhana,atau balanced..xekstremism dan athiesm..
maksudnya,mereka yg menerima logik akal 100% terlalu ekstrem pd kbolehan diri,tanpa berpandu wahyu..bgitu jg mereka yg athiesm,menganggap wahyu dr Allah tu,xperlu krana xpernah percaya kewujudan wahyu itu..jd,dalam konsep dakwah jg,kita membwa quran dan sunnah,adillah ahkam,sbg guideline,evidence terdpt dlm ilmu logik,yg mane dlm ilmu logik(sains)ni sebenarnya dah ada dlm wahyu..cme xbrapa nampak,dan perlu dikaji..manusia masyarakat sekarang maju dgn teknologi,mereka membuat pelbgai kajian,setiap yg dikaji perlu ada bukti..jd,bgitulah,kita kmbali kpada konsep wasatiyah dlm agama dgn menyelaraskan penggunaan akal dan wahyu sbg dalil,3konsep dakwah:hikmah,nasihat,perdebatan yg baik(pggunaan akal dan dalil)..maaf andai ada tersilap..