Wednesday, April 20, 2011

Hadiah Berharga Buatku

Assalamualaikum w.b.t



Salam kembali,


Sekadar perkongsian, semalam tarikh pertambahan usia, namun terfikir..tmbahkah amal?.. tambahkah taqwa?..cukupkah persediaan menghadap Tuhan?..Allah..soalan yg memuhasabah diri..


Hari-hari selepas imtihan niha'ie seakan layu, lesu, bosan, lemah..4 hari lagi waktu yg berbaki utk pulang ke kg..bile la training world debate ni nak habis??..sabar jela, kerja xbyk, memg byk waktu kosong..


Ape aku buat waktu kosong??..download ceramah2 yg best, duduk kat or surf internet, ntah la buat ape..argh..xbestnye klu xsibuk...hmm sabar jela.


Smalam buka emel, dapat doa dr sorg knalan..Allah, buat aku terduduk, terkesan, terape2 la..rase byknye dosa, maksiat yg aku buat, sdgkan umur kat dunia semakin bertambah.. muhasabah2..


Malam tadi plak, seorang syeikh dr Masjidil Haram dtg UIAM..Allah, kurniaan yg amat besar dr Allah..Syeikh Abd Rahman As-Sudais..rase tak percaya sgt dy dtg, aku tgk n rasa secara life.. Syukur, diberi kesempatan ini utk berjemaah bersama syeikh yg hanya aku dengar bacaannya di youtube, radio n tv..


Allah,Subhanallah, Masya Allah..nikmatnya hadiah ini, kurniaan yg xdisangka..tazkirah maghrib dari syeikh menyentuh jiwaku..tanggungjwab Muslim, akhlak sperti nabi, kewajipan menuntut ilmu, bersederhana dlm semua keadaan, taqwa dan adil dlm kehidupan..semuanya akan tersemat di hati, insyAllah akan diamal..


Kelihatan warga UIAM mengalu-alukan kedatangan syeikh, ramai sgt orang berkerumun mendengar kata-kata syeikh..Subhanallah mcm tarawikh Ramadhan.


Syukur ya Allah..atas hadiah yg berharga ini, hadiah yg xku sangka..mudah2an dapat mendidik diriku menjadi lebih baik setiap hari dan lebih bertaqwa, moga sma2 dapat mengislah diri..amin.


p/s : wish u luck in final exam, may Allah bless u & fulfill ur ambition..my mujahid anbiya'.. forgive me, for my million mistakes - ur youngest sister


Wallahu A'lam.

8 comments:

hujan sakinah_banat khair said...

selamat hari ulangtahun...moga dipermudah segala urusan..:)

al-zahrawi said...

to hujan sakinah:

terima kasih sahabat, insyAllah..

amin said...

"Allah selamatkan kamu".. amiin, Selamat ulang tahun.. da tua ni kena ingat, kita makin dekat dgn akhirat. hehe, gurau je.. tahniah.. seronok dpt berjemaah dgn Syeikh Abd Rahman As-Sudais..cemburu rasanya..

~Fara Khalid~ said...

siti rahmah...selamat hari meningkat usia...sori sgt..x tau pn birthday rahmah...semoga Allah panjangkan usia dan buka bnyk peluang untk rahmah penuhi impian. bz tu bz jgak,ibunda jgn lupa..huhuhu... grateful 2 hv u as a fiend. =)

روسمياتي بنت حاج بيلاء said...

selamat hari jadi sahabat..maaf lambt wish

al-zahrawi said...

to ammar :

terima kasih. insyAllah mga sama2 tingkatkan ilmu n amal.

al-zahrawi said...

to fara khalid :

terima kasih sahabat, nice to meet u..insyAllah, ibu diutamakan..walaupun sesibuk mana.hu

al-zahrawi said...

to rosmiyati :

xmengapa..terima kasih sahabat.