Thursday, January 7, 2010

..Mahasiswa Kini Tak Proaktif??..

Benarkah mahasiswa kini tak proaktif??
Sensitiviti mereka terhadap isu2 yg berlaku di tahap mengecewakan..
Benarkah suara-suara mahasiswa kini semakin merundum??..
Bila tiba PRK barulah nak sibuk2 berdemo sana,berdemo sini..
Cari calon,berkempen,propaganda bertubi-tubi..
Tetapi setelah keputusan PRK diumum,masing2 dok senyap..
Diam membatu,tunggu isu dan masalah timbul..

Mana suara-suara hebat si halilintar..
Yang bangkit mempertahankan hak asasi pelajar..
Yang bangkit menegakkan yang hak,menentang yg batil..
Menentang pentadbiran universiti cukup2.
Mahukan anjakan paradigma sejajar dgn tuntutan agama..
Benarkah hanya omongan kosong..
Yang hanya gah pada nama,nama parti,nama kelab..
Tetapi implikasinya jauh sekali..

Aku jg mahasiswi,yg masih baru dlm dunia universiti..
Tapi aku selalu berfikir,apa usaha kita sbg mahasiswa?
Aku bukan anak kecil lagi..
Yang hanya diam mengikut,digula2,menjadi pak turut..
Tapi aku punya hak kebebasan bersuara..
Aku xmahu menjadi boneka sebagai pelajar..
Yang hanya sibuk di kelas,discussion,mahallah,library dan makan..
Ye benar,itu sudah tanggungjawab seorang penuntut ilmu..

Namun,adakah aku hanya perlu duduk,memerhati,mendengar..
Saban hari maksiat berleluasa di kampus,
Saban waktu yg teraniaya semakin terus dizalimi..
Agama Islam diperkotak-katikkan..
Masih mengikut dan mempertahankan kejahilan masyarakat..
Taqlid pd agama membuta-tuli..
Tiada usaha memahamkan masyarakat tentang ilmu yg dipelajari..

Mahasiswakah itu??

Bakal pemimpin negarakah itu??

Kita kecewa dgn pemerintahan kini..

Tetapi kita masih di takuk lama,hanya mengutuk,mencaci,mengadu-domba..
Asabiah dgn parti dan orang2 sendiri..
Sedangkan hak pelajar,penyatuan di bawah agama Islam jelas kini..

Mana janji2 manis itu..
Mempertahankan agama,membela ummah,menjunjung keadilan..
Andai golongan yg memerlukan ditinggal jauh..
Dengan alasan xsama parti..

Inikah keadilan yang dicanang-canang??
Inikah ke'islamik'an yg kita mahukan?
Nampak gah,cantik di luar..
Tetapi di dalam jauh sekali..

Fikir2 kan,renung2kan..bgaimana didik diri menjadi proaktif??

8 comments:

hafeez said...

mahasiswa m'sia kebutaan didalam permainan politik sesetengah pihak sampai dungu nya intelektual...percayalah, intelekyualiti didasari rasa rendah diri tanpa taasub meningkatkan nilai mahasiswa walau tida 'jamaah' paerti dan politik yang membusuk disaluti luarnya oleh nama agama atau kebangsaan..wallahu a'lam

Badrul Aini Sha'ari said...

Salam perjuangan...

wah, bersemangat bos kite ni...

sempena PRK ni, ade msk calon ker?

fiqhullughah said...

to hafeez:

benar,apa ertinya intelektualiti jika xdigunakan pd tempatnya..

fiqhullughah said...

to badrul:

haha..merepek je bad ni,xde la calon2 ni,xberminat pun..layak pun tidak..hehe,cme nak org yg terpilih,bwt anjakan paradigma yg menyumbang pd agama,universiti dan negara..

Nurhuda Ramli said...

hmmmm prefer to memerhati dari jauh... sesak nafas dgn mainan politik kampus.. padahal tak de pape pun...lihat saja la ape yang src buat, nothing..

Anonymous said...

for me...all of us just like to see and evaluate what this group r trying to do...without helping them...
and is just enough for us to just always blame on them in every single thing that they hv done and what they should done but they arent??

actually...i really like to read ur post about this.. about prk... but is it fair for them on what hv u said bout them..but u just do nothing???

fiqhullughah said...

to kak huda:

xpe..lepas ni kne lbh proaktif lg..yg lepas biar lepas,yg akn dtg bwt lbh baik..xnk trough src je,sume society o parti kne gerak atas nama 'islam'..

fiqhullughah said...

to anonymous:

yes..u are right,we can't judge only in one side..but what hve we done for our ummah,the contribution for them..so,we must change our attitude to be proactive person..not just for us,but for our deen specially..