Saturday, January 10, 2009

PENGALAMAN ROYAL DEBATE 2008


dari kiri:akh zubaidi,akh ikhwan.ust ibrahim,ukht janah,ukht ulya,ukht ayu bawah: akh ragawi,akh abu hafiz,akh salman..

 Semester 1 08/09 sudah pun berlalu,tapi kenangan manis dan pahit royal debate xpenah aku lupakan..ni gambar team A UIA dengan team B..Ni gambar mse akak2 n abg2 senior aku dah lepas menang,champion and first runner up..huhu..alhamdulillah,kemenangan masih di tangan UIA..

 Korang nak tau aku yang mane?hehe..malu la aku nak tunjuk..xpela,bg champion je msuk blog aku ni..bertuah btul..so,sape nak masuk blog aku,kena jd champion dulu..ktorang kena bwk 9 tjuk..1 dah kena mulgha..ikut jumhur hukkam..tajuk yang plg best,,ZAWAJ 'URFI..kahwin lari dibenarkan oleh kerajaan Malaysia..tajuk2 la y xmsuk..huhu

 Aku rase,aku la yang plg lmbat bwt report pasal royal ni..xpela,aku pn bru je bwt blog ni..ape pun,ambil istifadah dpd royal ni..mengajar aku erti ketabahan,kesbrn..keberanian,,cewah..dah brani la krenye..bole la,walaupun kdg2 terkujat2 gak kne gertak orang..huhu..bak kate ust solah,enti thoiyyibah jiddan,,fuh dapat title baik plak dah..lembut la knonnya..geli plak aku..

 Start 17 nov,after final exm ktorang sbuk tadreeb..macam2 pglaman..ad penat..payau,masam..yang plg best manis la..hehe..sampai 3 dis ktorg royal bru lega skit..tapi sedih gak,masing2 mcm musuh la ibaratnye..ops bukan musuh,juz mse pertndingan je..yela,masing2 kena tnjuk khebatan nak patahkan hujah..bwt y terbaik..

 Xsalah aku ktorang lawan 20 universiti seluruh malaysia..fuh,bukan senang nak kalahkan dyorang ni..yelah,masing2 dah pringkat u..dulu sek2 bole la ckap snang..cehhh..tapi dah u ni,jauh sgt beza dgn sek..sume independent..

 Apa la aku bebel2 ni,huhu..paling aku xtahan mse tadreeb kne ta'liq dengan ust.majdi.fuh satu klas ktawekan aku..tapi xpe,aku still cool..steady je..yg pnting nk blajar,smangat nk tahsin lughah aku yg broken2 ni ad la gak..korang pun kenala usha gak..bukan senang nak blajar bhasa syurga,bhasa quran ni,,stakat tulis kt paper,jwb exm bole la..tapi ble cakap,fuh..tah pape aku cakap..

 Mase royal ni gak la aku jmpe ex-mj,kwn2 aku,quyah,hawa.fiza ayob ngan rafai'e..dyorang wakil upsi..wlaupun dyorg baru2,tapi semangat dyorang memg aku recpect btul..si quyah n rafa'ie kot dpat afdhal munazir..fuh pendebat terbaik2,bukan senang nak dapt..btul2 bgus..ap2 pun pd korang.teruskan usha,dont give up ok..aku sntiasa skong korang..huhu..

 Kat royal gak la aku blajar dgar,patahkan hujah orang2 arab yang ckap laju mcm roket,fuh bukan snang nak fhm,,aku nk jwb pn tergagap2..tapi best la dyorang,lg nak naikkan smangat aku..pnat2 royal,ad gak malam dinner..malm2 best gak,tp xbest mcm2 hiburan,nyanyi2 dln mjlis2..beselah ada je bnde cm2 kat u ni..dah xplik dah..

 Pengajaran yang aku dapat dpd royal debate ni,jgn mudah mengalah,wlaupun aku kena stay up,xtdo lgsung smpai pg nak siapkan teks,cari dalil n hujah..proses research2,tapi aku tetap katekan best..nak ngam dengan warga debate,kne jg hti kawan2,,lg2 aku plg muda msuk royal ni,aku knela mtk tnjuk ajar senior2..cikgu aku,kak janah,bkas trainer aku mse inter kuliyah dulu,kak ayu..fuh aku salute dgn mreka2 ni..memg bgus..aku harap satu ari nanti aku jd mcm dyorg..ameen..

 okla,ape2 pun,aku ucpkn time ksih byk2 kat ust.solah..ust.majdi yg byk tlong ktorang ni..senior2 aku,group aku mse tadreeb dengan royal..aku pn budak bru blajar,aku silap tolong2 la tnujkkan..hehe..(budak kecik)..korang yang berminat nak datang tadreeb kami stiap minggu kat bangunan human science uia,tr 15,lr8,lr 20 dgn lr17..MARI BELAJAR DAN TAHSIN LUGHAH..

4 comments:

Nurhuda Ramli said...

salah tu rahmah, sy rasa sy la org plg lambat citer pasal royal, ta masuk2 lagi citer royal kat blog, dah basi kot agaknya huhu tapi nk masukkan gak

fiqhullughah said...

hehe..ape lg,,hayya nuwasywisyu..!!..xpe..kenangan xpernah luput dn padam..huhu

Nurhuda Ramli said...

sy dah update pasal royal, klu sudi baca la.. hehehe

fiqhullughah said...

to nurhuda:

insyAllah..tq